Auteur Topic: het grote Guzzioot BIER topic  (gelezen 1222 keer)

Online TigerManZ

Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #15 Gepost op: juni, 21,2021, 23:22:01 »
ik had vorige week van mijn neef een chouffe bierpakket gehad met 3 chouffe,s en een mooi glas er bij , zat ook een IPA bij en daar ben ik al nooit zo,n fan van maar gisteravond maar genuttigd  :beer

en op de een of andere manier heb ik bij de eerste 1 of 2 keer proeven van een IPA altijd sterk de smaal van wiet in mijn mond  :shocked: vind ik niet lekker  :stupid die smaak verdwijnt wel daarna maar vraag me altijd af of IPA van nederwiet gemaakt wordt ofzo ?   :pret



Wat je proeft is de hop Rini...
Daar staan de IPA's om bekend. IPA staat voor Indian Pale Ale en dat is eigenlijk bier naar ouderwets recept. Vroeger toen men nog geen koelkasten had en bier mee nam op de lange zeereizen werd er extra hop toegevoegd. Hop is namelijk goed voor de houdbaarheid. Het geeft ook die bittere kenmerkende smaak af.
Al best wat jaren geleden is men daar in Amerika meer mee gaan doen en uiteindelijk waait zoiets ook over naar andere landen want die kunnen niet achterblijven als het suc6vol is

Online TigerManZ

Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #16 Gepost op: juni, 21,2021, 23:26:25 »
Wat is IPA?

Zie mijn reactie hierboven Pille  :mellow:

Online TigerManZ

Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #17 Gepost op: juni, 21,2021, 23:42:07 »
grote Guzzioot BIER topic voor de bier fijnproevers en onze belgische bier specialist Pille  :beer



Dit is wel een leuk topic alleen op dit moment sta ik droog qua alcohol omdat ik een dieet volg.
Ik doe alles voor en goed herstel maar het gaat helaas erg langzaam...

Waarom ik het zo leuk vind en waarom jullie die Getriebe Öl niet kennen???
Een van mijn hobby's is zelf bier brouwen en dat doe ik met een stel brouwmakkers.
Helaas door corona kunnen we niet bij elkaar komen dus is er nu al meer dan een jaar niet gebrouwen, vandaar dat de voorraad op is  :wink:

We brouwen eigenlijk van alles... wit, blond, amber, bruin tot bijna zwart bier. Weizenbier, Tripels, Stouts, Ale's... en de alcohol percentages variëren.
Alcohol is mede afhankelijk van het soort bier. Een zomers "doordrinkbaar" (wit-)biertje kun je beter geen 7 - 9% bier van maken...
En in de herfst en winter zijn de wat zwaardere bieren van 8 - 10% juist lekker. Scheelt naar de koelkast lopen want die drink je rustiger  :wink: 
Dat brouwen rouleert, de ene keer bij de een en dan bij een ander. Het gebeurd bij goed weer gewoon buiten in de tuin en anders in een garage of onder een afdak.
Altijd weer een leuke gezellige dag waar we naast brouwen ook het eea proeven  :beer

Online breva

  • Guzzista , Fiatist en Italofiel
  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4724
  • Total likes: 1788
  • Geslacht: Man
  • wat ruist daar in het struikgewas ................
Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #18 Gepost op: juni, 22,2021, 17:35:35 »
ik laat het brouwen wel aan de brouwers over , die zijn daar veel beter in als ik , ik ben weer in andere dingen goed  :beer

Online pille

Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #19 Gepost op: juni, 22,2021, 20:21:26 »
Weten jullie dat mijn achternaam " de brouwer"is?😀😀😀. ECHT

Online Aladin

  • Lemans1000 UE; SP1000; Nato V50; V65 imola
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 19584
  • Total likes: 654
  • Geslacht: Man
    • www.guzzioot.nl
Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #20 Gepost op: juni, 22,2021, 20:46:11 »
Ja maar niet echt bij stil gestaan verder eigenlijk  :rolleyes:
We zullen je maar brouwmeester maken dan van dit topic  :crossy

Online illustrator

  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4340
  • Total likes: 509
  • Geslacht: Man
  • De beste weg in alles is de middenweg.
Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #21 Gepost op: juni, 23,2021, 19:53:51 »
Ook lekker bier.
Wie hoopt, die gelooft.
Wie gelooft, die begrijpt het niet.
Wie het begrijpt, die gelooft niet...

Online Aladin

  • Lemans1000 UE; SP1000; Nato V50; V65 imola
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 19584
  • Total likes: 654
  • Geslacht: Man
    • www.guzzioot.nl
Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #22 Gepost op: juni, 23,2021, 20:15:44 »
Het oog wil ook wat. Daar onderscheiden de zgn topkoks zich ook mee immers.

Online illustrator

  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4340
  • Total likes: 509
  • Geslacht: Man
  • De beste weg in alles is de middenweg.
Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #23 Gepost op: juni, 24,2021, 16:31:14 »
Zo, weer trek in een lekker biertje...
Even het gluurderspeil wat opschroeven... :nanana
Wie hoopt, die gelooft.
Wie gelooft, die begrijpt het niet.
Wie het begrijpt, die gelooft niet...

Online illustrator

  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4340
  • Total likes: 509
  • Geslacht: Man
  • De beste weg in alles is de middenweg.
Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #24 Gepost op: juni, 25,2021, 10:14:39 »
Spannend biertje...
Wie hoopt, die gelooft.
Wie gelooft, die begrijpt het niet.
Wie het begrijpt, die gelooft niet...

Online breva

  • Guzzista , Fiatist en Italofiel
  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4724
  • Total likes: 1788
  • Geslacht: Man
  • wat ruist daar in het struikgewas ................
Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #25 Gepost op: juni, 25,2021, 11:55:27 »
Je ziet de fles opener zelfs zitten van onder  :shocked: :yeah:

Online breva

  • Guzzista , Fiatist en Italofiel
  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4724
  • Total likes: 1788
  • Geslacht: Man
  • wat ruist daar in het struikgewas ................
Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #26 Gepost op: juni, 25,2021, 15:43:50 »
dan houd ik het toch maar bij mijn Duveltje  :beer :yeah: grappig detail , wordt gebrouwen door een paar meiden in Den Bosch




Online TigerManZ

Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #27 Gepost op: juni, 26,2021, 08:50:49 »
ik laat het brouwen wel aan de brouwers over , die zijn daar veel beter in als ik , ik ben weer in andere dingen goed  :beer

Je zult verbaasd zijn Rini welke lekkere biertjes we na wat oefenen gebrouwen hebben!
Waar brouwers goed in zijn is de constante kwaliteit. Hun brouwomgevingen en proces zijn geoptimaliseerd en hebben laboratoriums tot hun beschikking om die constante kwaliteit te waarborgen.
Bij ons is het echt ouderwets ambachtelijk, zeg maar zoals de monniken het 200 jaar geleden ook deden. Grote stookketels boven een vuurtje en handmatig roeren. Filteren m.b.v. zwaartekracht i.p.v. pompen en vergisten in vaten met een waterslotje...

Als wij een recept herhalen kan het zomaar zijn dat er 1 of 2 procent meer of minder alcohol in zit dan de keer ervoor. De smaak is wel herkenbaar en zit wel dicht bij elkaar. Proef je ze naast elkaar dan merk je (kleine) verschillen.

Waardoor ontstaan zulke verschillen? De ene keer brouwen we als het 18 graden is en een andere keer is het maar 8 graden of vriest het zelfs. Omdat de ketels dan harder afkoelen verlopen de temperatuurstappen uit het brouwschema iets langzamer. Dat doet al iets met het eindresultaat...
De temperatuurstappen worden met de hand gemeten, vlam iets hoger, vlam iets lager, super nauwkeurig is dit niet en zitten we er wel eens 2 graden naast en een enkele keer als we afgeleid zijn iets meer dan die 2 graden... Bij computergestuurde brouwinstallaties komen die verschillen niet voor, die meten continue en zorgen er voor dat de stap van bijvoorbeeld 63 naar 73 graden goed verloopt binnen een bepaalde tijd. M.a.w. altijd een constant verloop in het brouwproces...
Daarbij bestellen we gerst en hop in kleinere hoeveelheden. En aangezien het natuurproducten zijn variëren die ook in kwaliteit. Groeiseizoenen zijn soms natter, droger, kouder of warmer wat van invloed is op het graan en de hop. Bij graan de hoeveelheid suikers die ze leveren en bij hop varieert de bitterheid. Wij hebben geen lab om bijvoorbeeld de bitterheid van de hop de te meten en zo de hoeveelheid aan te passen zodat de smaak van het eindresultaat klopt. Wij wegen de hop af en als de bitterheid iets anders is dan een keer daarvoor merk je dat in het eindresultaat.
Het is natuurlijk een uitdaging om zo constant mogelijk te brouwen maar wij laten dat graag aan de fabrieken over. We laten ons liever verrassen en genieten toch wel van onze biertjes...
 :beer

Online breva

  • Guzzista , Fiatist en Italofiel
  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4724
  • Total likes: 1788
  • Geslacht: Man
  • wat ruist daar in het struikgewas ................
Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #28 Gepost op: juni, 26,2021, 17:01:34 »
nou we het er toch over hebben Han , jij als bierbrouwer , specialist en liefhebber en in deze vooral Arnhemmer , neem aan dat je ook al eens bij de brouwerij in het openluchtmuseum bent geweest ?

dat is een verdomd goed biertje wat ze daar brouwen alleen wel stevig aan de prijs




Online TigerManZ

Re: het grote Guzzioot BIER topic
« Reactie #29 Gepost op: juni, 26,2021, 17:36:56 »
Daar ben ik verschillende malen geweest  :grin:
Ik ken een van de vorige brouwers persoonlijk.
Ons brouwclubje heeft op zijn uitnodiging wel eens een dag mee mogen brouwen in het OLM.

Die van het OLM, destijds Het Goeie Goed genoemd, smaken prima!  :beer