Auteur Topic: Het grote vegetarische topic  (gelezen 990 keer)

Online Aladin

  • Lemans1000 UE; SP1000; Nato V50; V65 imola
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 19681
  • Total likes: 696
  • Geslacht: Man
    • www.guzzioot.nl
Het grote vegetarische topic
« Gepost op: januari, 02,2021, 17:09:14 »
Het blijft natuurlijk grappig dat producten voor de echte vegetariër moet lijken op vlees, moet smaken naar vlees, de structuur hebben van vlees en te bereiden is als vlees.
Je denkt die gaan kwijlen van een wortelsalade of eisen in een sterrenrestaurant een geraspte knolraap  gegarneerd met wortelloof en schaafspruit.

Voor de gewone mens is het natuurlijk wel een reden om een product een kans te geven als vleesvervanger wanneer dat lijkt op vlees en smaakt als vlees.

Na alle ophef over de vegetarische rookworst heb ik die enige tijd geleden al eens geprobeerd.
Eigenlijk niet echt om over naar huis te schrijven (daarom maar hier) maar om de saaiheid van een schep boerenkool (oid) te doorbreken zou ik het versneden en door gemengd wel prima vinden. Beter dan geen worst erbij zeg maar.
Zoals een broodje hema worst gaat um niet worden met dat product vooralsnog, alleen voor de diehards.



 


Online Aladin

  • Lemans1000 UE; SP1000; Nato V50; V65 imola
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 19681
  • Total likes: 696
  • Geslacht: Man
    • www.guzzioot.nl
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #1 Gepost op: januari, 02,2021, 17:19:16 »
Las onlangs over een vegetarische shoarma wat het goed zou doen.
Omdat het alleen in NL zo genoemd wordt namen ze het meer internationale kebab als naam voor de Vega versie.
Alleen verkrijgbaar vooralsnog bij supermarkt Deen dus snel klaar. Die woont hier niet.

We gaan dat binnenkort echt wel eens proberen dus.
Karma Kebab.
Met een kiloprijs van 19,95 zal het nog wel even bij avonturen blijven.
Kilobak shoarma doet goed 5 euro immers.
================================

In superschap en bij de snackbar: vega-shoarma van knolselderij

Shoarma zonder vlees. Ondernemers Marcel van der Heijden, Pascal Labrie en Hidde Stolwijk willen er de wereld mee veroveren. Hun shoarma, die ze ’Karma Kebab’ hebben gedoopt, is gemaakt van knolselderij en granen.

Volgens Van der Heijden is deze vegetarische hap „zo gruwelijk lekker” dat zelfs de meest overtuigde carnivoren het vlees niet missen.
’Meest duurzame nachtsnack’

Labrie – chef-kok van origine – bedacht het product toen hij in de zomer van 2018 door Lowlands Festival gevraagd werd om ’de meest duurzame nachtsnack’ te bedenken. Zijn Karma Shoarma-broodjes gemaakt van lokale knolselderij en granen waren zo’n succes dat hij direct werd gevraagd door andere festivals. In 2019 kocht hij een foodtruck en reed hij van festivalterrein naar festivalterrein.

Begin dit jaar sloten Marcel van der Heijden en Hidde Stolwijk zich aan en werd het festivalconcept ’een echt bedrijf’. „We waren klaar voor het festivalseizoen”, vertelt van der Heijden. „We hadden 150 festivals op de planning staan en speciaal daarvoor drie extra foodtrucks aangeschaft. En we bereidden ons voor op de introductie van ons horecaproduct, waarmee we de Horecava Food Innovation Award 2020 hadden gewonnen. Op 16 maart stond de lancering gepland.”
Proefpakketten

Corona bracht alles „knarsend tot stilstand”, vertelt de ondernemer. „Maar nadat we even murw waren geslagen, zijn we weer aan de slag gegaan.” Zodra de horeca weer open mocht, werden proefpakketten verstuurd, wat resulteerde in ongeveer tachtig horecaondernemers die het product op hun kaart hebben gezet. Ook werd de ontwikkeling van een winkelproduct naar voren geschoven. „We liggen sinds kort bij Deen-supermarkten en zijn in gesprek met andere partijen.”

Ondanks het „bizarre jaar” zijn de ambities van het bedrijf onveranderd hoog. De stap naar de Duitse markt staat al in de steigers. „We willen het beste kebabmerk ter wereld worden”, aldus Van der Heijden. Vanwege dat streven is besloten de merknaam van het product te veranderen van Karma Shoarma naar Karma Kebab. „In Nederland noemen we het shoarma, maar in bijna alle andere landen noemt men het kebab.”
Soja

Het streven om het beste kebabmerk ter wereld te worden is tweeledig. „We zijn geen superserieus merk, maar over één ding zijn we wel heel serieus en dat is duurzaamheid. We laten niet alleen dieren met rust. Door uitsluitend met lokale groenten en granen te werken zijn we duurzamer dan andere plant based-alternatieven, waar bijvoorbeeld soja voor moet worden geïmporteerd.”

„We gaan bij alles wat we doen op zoek naar een duurzaam alternatief”, stelt Van der Heijden. „Maar we zijn geen puristen, we zijn praktisch ingesteld. We geloven niet in kleine oplages. Uiteindelijk willen we concurrerend worden met grote partijen als Unilever.” Het doel van Karma Kebab is om duurzaamheid toegankelijk te maken voor iedereen, zegt de ondernemer. „We willen laten zien dat plantaardig eten niet alleen beter maar soms ook gewoon echt lekkerder is. Een goede hap heeft echt niet altijd vlees nodig.”

Online illustrator

  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4383
  • Total likes: 548
  • Geslacht: Man
  • De beste weg in alles is de middenweg.
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #2 Gepost op: januari, 02,2021, 17:29:56 »
Voor mijn gevoel zijn ze verkeerd bezig.
Waarom de tot nu toe totaal mislukte pogingen om de smaak van vleesproducten na te bootsen.
De rookworst blijft niet te pruimen.
Ook wel eens de Vega balletjes uitgeprobeerd, niet slecht maar het zijn geen gehaktballetjes wat het wel suggereer te zijn.
Het zou origineler zijn om totaal nieuwe producten te maken in plaats van smakeloos namaakvlees
Wie hoopt, die gelooft.
Wie gelooft, die begrijpt het niet.
Wie het begrijpt, die gelooft niet...

Online Aladin

  • Lemans1000 UE; SP1000; Nato V50; V65 imola
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 19681
  • Total likes: 696
  • Geslacht: Man
    • www.guzzioot.nl
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #3 Gepost op: januari, 02,2021, 17:32:58 »
Met kerst wat groentespiesjes op de bakplaat en zat al met lange tanden maar was verrassend smakelijk gebleken.

Zag er niet uit. Net als een groentespies dus eigenlijk maar nam zelfs een 2e nog  :evil:


https://www.hellofresh.be/recipes/groentespiesjes-met-pestodressing-5f8d9b4dfa74936fae3e6b76

Online brevadaytona

Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #4 Gepost op: januari, 02,2021, 17:36:53 »
Bij mij op mijn werkdoenwe vrijdag inde avonddienst frituren of iets dergelijks,  hadden een collega die vegetarisch is , deden dan vaga bitterballen en zo .

Smaak was wel goed alleen wel weekend verstoppingen  van het darmkanaal. 

Online Aladin

  • Lemans1000 UE; SP1000; Nato V50; V65 imola
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 19681
  • Total likes: 696
  • Geslacht: Man
    • www.guzzioot.nl
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #5 Gepost op: januari, 02,2021, 17:55:51 »
 :pret

Online TigerManZ

Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #6 Gepost op: januari, 02,2021, 21:04:29 »
Die vervangers zijn de laatste jaren wel beter geworden maar het blijft het net niet, net als alcoholvrij bier... soms best een keer prima maar is het net niet...
Vega gehakt door de macaroni gaat nog wel voor een keer... Dat maak je lekker door de saus en groenten.

Nee dan doe ik het liever anders al is de rest van het gezin het daar niet altijd mee eens. Ik eet liever 3x per week lekker en eerlijk vlees, dus van een "biologische" boerderij met scharreldieren. Dat het dan duurder is maakt me niet uit, dat bespaar ik in de vleesvrije dagen wel...
Bij een landwinkel in ons dorp verkopen ze dat en er is echt wel verschil! De smaak en de structuur... niet van die zachte vol water gespoten vleeslappen...

Voor de kerst hadden we vlees besteld bij Bert Buitenhuis, kijk maar eens op de jagende kok. Dan koop je echt heerlijk en eerlijk vlees. Hebben we vaker bij hem besteld en ik ben er goed over te spreken.
Ooit een keer een buitenkookworkshop gevolgd en daarbij vilde Bert een geschoten hinde. Met dat vlees gingen we aan de slag en dat was allemaal erg lekker. Het vlees wat niet werd gebruikt bij de gerechten konden we ter plaatse kopen. Er is toen een heerlijke biefstuk meegegeaan... mmm toppie.

Hahaha.... totaal niet vegetarisch allemaal  :pret :pret :pret
Waar ik overigens helemaal niet op tegen ben, er zijn heerlijke gerechten te maken waarbij je het vlees echt niet mist!

Online breva

  • Guzzista , Fiatist en Italofiel
  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4818
  • Total likes: 1879
  • Geslacht: Man
  • wat ruist daar in het struikgewas ................
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #7 Gepost op: januari, 03,2021, 09:25:23 »
Citaat
Zoals een broodje hema worst gaat um niet worden met dat product vooralsnog,

oh nee ??????  :voila sinds een kleine 2 maanden in het hema assortiment , de vegetarische Hema rookworst oftewel OOKWORST , 2 jaar mee bezig geweest om te ontwikkelen en ik vind hem TOP  :klap






Online illustrator

  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4383
  • Total likes: 548
  • Geslacht: Man
  • De beste weg in alles is de middenweg.
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #8 Gepost op: januari, 03,2021, 09:34:27 »
Als jij opnoemt welke E-nummers op de verpakking staan geef ik wel de beschrijving hoeveel rotzooi is toegevoegd om het op rookworst te laten lijken... :nanana

Laat maar...ik heb even gegoogled over deze chemische rookworst:

WATER: daar begint het al mee…..zucht, het gaat hier weer om zo’n plof-worst
11,7% ZONNEBLOEMOLIE: behoorlijk wat olie….KLIK HIER om meer over deze industriële zonnebloemolie te lezen.
METHYLCELLULOSE: wordt gemaakt uit cellulose, dit wordt commercieel uit hout gewonnen en daarna chemisch gemethyleerd.
Hoge concentraties kunnen mogelijk darmproblemen geven ( verstopping, diaree, kramp) Wordt toegepast als verdikkingsmiddel.
NATRIUMALGINAAT: dit is natriumzout gewonnen uit alginezuur. Wordt toegepast als verdikkingsmiddel
CARRAGEEN: dit is een complex mengsel van natuurlijke polysacchariden, meest gewonnen uit zeewier.
Wordt toegepast als verdikkingsmiddel en stabilisator.
GUARGOM: een natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit de guarstruik.
Wordt toegepast als verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator.
XANTAAN GOM : klik HIER om daar meer over te lezen
CARBOXYMETHYLCELLULOSE: wordt net als methylcellulose gewonnen uit cellulose, die commercieel gemaakt wordt uit hout en daarna chemisch wordt bewerkt. Heeft vele functies als hulpstof.
4,3% ERWTENVEZEL: erwten worden gedroogd en van hun vezels gescheiden.
4,2% KOKOSVET: industrieel vet, leeggedronken vet met weinig tot geen enkele voedingswaarde.
3,4% VRIJE UITLOOPEI-EIWITPOEDER: nobel , maar eiwitpoeder blijft eiwitpoeder.
NATUURLIJKE AROMA’S: klik HIER om daar meer over te lezen.
RIJSTEBLOEM: wordt waarschijnlijk gebruikt als bindmiddel.
ZOUT : oef….op plaats negen…..dat gaat vrees ik weer een zoute hap worden
1,2% ERWTENEIWITISOLAAT: De meeste  eiwit poeders worden gemaakt uit een “ whey concentraat” of een “ isolaat”. Wat is het verschil?
Whey isolaat ondergaat een extra bewerking. Deze extra bewerking gaat niet ten koste van de opname door of de eiwitsynthese in de spieren.
De eiwitten worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot kleine eiwitten en aminozuren.
Het maakt niet uit of dit proces nu plaatsvindt tijdens je spijsvertering of in de fabriek waar de whey geproduceerd wordt.
Toch bestaat er wel een duidelijk verschil tussen whey-concentraat en -isolaat: whey-concentraat heeft meer gezondheidsvoordelen dan whey-isolaat. Whey-concentraat bevat namelijk meer bioactive peptides dan whey-isolaat en -hydrolisaat.
Deze bioactive peptides hebben een positieve invloed op de spijsvertering, het immuunsysteen en het zenuwstelsel
Verder bevat whey-isolaat meer eiwitten per 100 gram dan whey-concentraat. Dit kan mogelijk interessant zijn voor mensen die willen afvallen.
SUIKER: …….🥺
ROOKAROMA: deze worsten zijn helemaal niet echt gerookt, er is een aroma gebruikt.
MALTODEXTRINE: suiker….🙄
KALIUMCHLORIDE: werkt als zuurteregelaar. Een natuurlijk zout.
GLUCOSESTROOP:……ARE U F…..G kidding me? 😐 Hebben ze zich niet vergist in rookworst versus zoete worst?
CITROENZUUR: werkt als voedingszuur
ASCORBINEZUUR: ook wel vitamine C, werkt als antioxidant
TOCOPHEROL: ook wel vitamine E, werkt ook als antioxidant
CALCIUM SULFAAT: een natuurlijk zout, werkt als verstevigingsmiddel.
KALIUM EN NATRIUM DIFOSATEN: zouten uit fosfaten.
Commercieel gewonnen uit carbonaten van de verschillende zouten en fosforzuur.
Deze stabilisator ligt nogal onder vuur, het zou bij te hoge concentraties diverse bijwerkingen kunnen geven, met name in ons spijsverteringsstelsel.
De acceptabele dagelijkse inname ligt tot 70 mg / kg lichaamsgewicht.
LAVASEXTRACT: smaakversterker.
IJZEROXIDE:een plantaardige geel/bruine kleurstof.
Wie hoopt, die gelooft.
Wie gelooft, die begrijpt het niet.
Wie het begrijpt, die gelooft niet...

Online breva

  • Guzzista , Fiatist en Italofiel
  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4818
  • Total likes: 1879
  • Geslacht: Man
  • wat ruist daar in het struikgewas ................
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #9 Gepost op: januari, 03,2021, 09:40:35 »
Citaat
en eerlijk vlees.

OH ? bestaat dat ? is daar geen levend wezen voor vermoord dan ???

verder ga ik hier niet op in in dit topic , juist diegenen die lopen te roepen dat al die vleesvervangers niet te vreten enz zijn zijn de vleeseters , WIJ vegetariers vragen er niet om , blijkbaar is dat HET probleem van de vleeseters met vleesvervangers ?

maar om jullie tegemoet te komen , al die vleesvervangers zit vreselijk veel zout in , echt niet goed voor je en ook niet te veel van eten dus , dat is nou een legitieme reden , al dat geroep van niet te vreten slaat nergens op , ik en al mijn mede vegetarieers vinden echt vlees niet te vreten omdat daar een LEVEND wezen voor vermoord is die net zo veel recht op een leven heeft als dat wij dat hebben

grappig ook dat mensen die eens een vleesveravnger gegeten hebben ook meteen weten dat AL DE vleesvervangers niet te vreten zijn maar die zijn dan meestal niet verder gekomen dan een of ander goedkoop product van soja ofzo , IEMAND de hamburgers van beyound meat al eens geprobeerd ?????

maar ok , wij vegetarieers ( al circa 7 jaar ) zitten niet op vleesvervangers te wachten , wij kunnen ons prima redden met de italiaanse keuken die voor een zeer groot deel vegetarisch is , buiten dat heb ik een poos geleden besloten weer vis te gaan eten die vrij in zee gevangen is en bestaat de maaltijd hier met grote regelmaat uit pasta met tonijn , zwaardvis of zalm

verder snap ik het hele probleem niet van de carnivoren , je HOEFT al die vleesvervangers toch ook niet te eten dus wat kan jou het schelen verder ?

een ieder die zich er comfortabel bij voelt dat er een levend wezen vermoord wordt die ook nog eens in zijn korte leventje in stinkende stallen opgesloten heeft gezeten , mijn zegen heb je maar houd dan ook eens op met zeuren dat hele volksstammen vanuit Afrika naar europa komen omdat ONZE veestapel al HUN eten op vreet , dan komen ze het gewoon hier halen toch ?

maar om dan nog even terug te komen op al die vleesvervangers , jullie proeven en denken als carnivoren , als je een poos of al jaren geen vlees meer hebt gegeten zoals ik dna weet je niet meer hoe vlees smaakt en zijn al die vleesvervangers , zeker de duurdere , gewoon lekker , dus als de drijfveer is dat je dierenleed wilt voorkomen en al het voedsel eerlijk over de wereld wilt verdelen weet je binnen een paar maanden niet beter meer hoor en vind je de vleesvervangers gewoon lekker MAAR denk om het zout wat er in zit !!!






Online breva

  • Guzzista , Fiatist en Italofiel
  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4818
  • Total likes: 1879
  • Geslacht: Man
  • wat ruist daar in het struikgewas ................
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #10 Gepost op: januari, 03,2021, 09:46:46 »
Citaat
Als jij opnoemt welke E-nummers op de verpakking staan geef ik wel de beschrijving hoeveel rotzooi is toegevoegd om het op rookworst te laten lijken..

nou goed zo  :klap en al die rotzooi flikkeren ze niet bij de echte rookworst om hem op smaak te krijgen  :klap en dan zullen we het maar niet over al de antibiotica en groeihormonen die in de varkens wordt gepompt in het 1/2 jaar dat ze leven voor ze naar de slacht gaan  :pret

eet smakelijk  :pret

en lees het stuk hierboven eerst even  :bonk WIJ vegetarieers vragen niet om die vleesvervangers , dat zijn juist de vleeseters  :stupid

Online illustrator

  • Guzzista
  • *******
  • Berichten: 4383
  • Total likes: 548
  • Geslacht: Man
  • De beste weg in alles is de middenweg.
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #11 Gepost op: januari, 03,2021, 09:55:36 »
RESUMEREND:
Rookworst is niet gezond, bevat veel zout en suiker. Smaak is redelijk maar de worst is droog en niet sappig. Verkrijgbaar bij de HEMA voor € 2,99 ( 250 gram )

En inderdaad blijft het geklooi om maar steeds vleesvervangers te willen maken.
Helemaal met Rini eens dat er genoeg vegetarische gerechten zijn waarbij je helemaal geen vlees, laat staan een vleesvervanger, bij zou willen eten.
Wij kwamen een aantal jaren geleden tijdens een vakantie in een restaurant waar we geen vegetarische gerecht op de kaart zagen staan.
Toen we daarom vroegen bleek de kok het erg leuk te vinden om dan eens iets anders te maken dan het dagelijkse biefstukje wel of niet doorgebakken.
Vaak gingen wij bij van der Valk wegrestaurant een vegetarische schotel eten als we 's avonds van de races terugkwamen.
De hele tafel werd volgezet met bakjes en borden, eigenlijk te veel en voor een lagere prijs dan een vleesschotel.
Wie hoopt, die gelooft.
Wie gelooft, die begrijpt het niet.
Wie het begrijpt, die gelooft niet...

Online Aladin

  • Lemans1000 UE; SP1000; Nato V50; V65 imola
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 19681
  • Total likes: 696
  • Geslacht: Man
    • www.guzzioot.nl
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #12 Gepost op: januari, 03,2021, 11:46:06 »
IEMAND de hamburgers van beyound meat al eens geprobeerd

En tussen al het gemopper toch nog een tip waarvoor feitelijk dit topic is gestart  :evil:

Ook op het lijstje om eens te proberen nu.

Eerlijk vlees is vlees van dieren die een goed leven leefden, net als die vis die vrijelijk kon zwemmen.
Zo is er hier een waterbuffelboerderij. Die dieren hebben een vrij leven en met mooi weer zie je ze lekker in de poel liggen.
Maar al met al gaat er al heel wat minder vlees door onze keuken dan voorheen.

Buurtjes op de camping voorheen, ook vegetariërs, deden ook regelmatig barbeknoeien met vleesvervangers wat op vlees leek met lapjes en worstjes.
Dus nee het is echt niet alleen voor de vleeseters die vegetarische hoek in de super.

Vis staat wel voor bijna de helft van de tijd op menu hier. Door mij begint vrouwlief het ook te eten want die at voorheen nooit iets van vis en kip.
Zeevruchten, een mix van kreeftjes, garnalen enz. en wat andere vis is ook heerlijk door de pasta's.

Online Aladin

  • Lemans1000 UE; SP1000; Nato V50; V65 imola
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 19681
  • Total likes: 696
  • Geslacht: Man
    • www.guzzioot.nl
Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #13 Gepost op: januari, 03,2021, 11:50:15 »
Met m'n zus en zwager te eten en met barbeknoei is het steeds weer een heel gedoe met aparte schaaltjes enzo.
Alleen eten die ook geen vis of melk en ei producten.
Dus zoals met die spiesjes wil ik het meer in dingen zoeken gewoon voor iedereen te hachelen.
Daar is dus wat onderzoek en ervaring voor nodig  :voila

Online TigerManZ

Re: Het grote vegetarische topic
« Reactie #14 Gepost op: januari, 03,2021, 15:22:20 »
Als jij opnoemt welke E-nummers op de verpakking staan geef ik wel de beschrijving hoeveel rotzooi is toegevoegd om het op rookworst te laten lijken... :nanana

Laat maar...ik heb even gegoogled over deze chemische rookworst:

WATER: daar begint het al mee…..zucht, het gaat hier weer om zo’n plof-worst
11,7% ZONNEBLOEMOLIE: behoorlijk wat olie….KLIK HIER om meer over deze industriële zonnebloemolie te lezen.
METHYLCELLULOSE: wordt gemaakt uit cellulose, dit wordt commercieel uit hout gewonnen en daarna chemisch gemethyleerd.
Hoge concentraties kunnen mogelijk darmproblemen geven ( verstopping, diaree, kramp) Wordt toegepast als verdikkingsmiddel.
NATRIUMALGINAAT: dit is natriumzout gewonnen uit alginezuur. Wordt toegepast als verdikkingsmiddel
CARRAGEEN: dit is een complex mengsel van natuurlijke polysacchariden, meest gewonnen uit zeewier.
Wordt toegepast als verdikkingsmiddel en stabilisator.
GUARGOM: een natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit de guarstruik.
Wordt toegepast als verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator.
XANTAAN GOM : klik HIER om daar meer over te lezen
CARBOXYMETHYLCELLULOSE: wordt net als methylcellulose gewonnen uit cellulose, die commercieel gemaakt wordt uit hout en daarna chemisch wordt bewerkt. Heeft vele functies als hulpstof.
4,3% ERWTENVEZEL: erwten worden gedroogd en van hun vezels gescheiden.
4,2% KOKOSVET: industrieel vet, leeggedronken vet met weinig tot geen enkele voedingswaarde.
3,4% VRIJE UITLOOPEI-EIWITPOEDER: nobel , maar eiwitpoeder blijft eiwitpoeder.
NATUURLIJKE AROMA’S: klik HIER om daar meer over te lezen.
RIJSTEBLOEM: wordt waarschijnlijk gebruikt als bindmiddel.
ZOUT : oef….op plaats negen…..dat gaat vrees ik weer een zoute hap worden
1,2% ERWTENEIWITISOLAAT: De meeste  eiwit poeders worden gemaakt uit een “ whey concentraat” of een “ isolaat”. Wat is het verschil?
Whey isolaat ondergaat een extra bewerking. Deze extra bewerking gaat niet ten koste van de opname door of de eiwitsynthese in de spieren.
De eiwitten worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot kleine eiwitten en aminozuren.
Het maakt niet uit of dit proces nu plaatsvindt tijdens je spijsvertering of in de fabriek waar de whey geproduceerd wordt.
Toch bestaat er wel een duidelijk verschil tussen whey-concentraat en -isolaat: whey-concentraat heeft meer gezondheidsvoordelen dan whey-isolaat. Whey-concentraat bevat namelijk meer bioactive peptides dan whey-isolaat en -hydrolisaat.
Deze bioactive peptides hebben een positieve invloed op de spijsvertering, het immuunsysteen en het zenuwstelsel
Verder bevat whey-isolaat meer eiwitten per 100 gram dan whey-concentraat. Dit kan mogelijk interessant zijn voor mensen die willen afvallen.
SUIKER: …….🥺
ROOKAROMA: deze worsten zijn helemaal niet echt gerookt, er is een aroma gebruikt.
MALTODEXTRINE: suiker….🙄
KALIUMCHLORIDE: werkt als zuurteregelaar. Een natuurlijk zout.
GLUCOSESTROOP:……ARE U F…..G kidding me? 😐 Hebben ze zich niet vergist in rookworst versus zoete worst?
CITROENZUUR: werkt als voedingszuur
ASCORBINEZUUR: ook wel vitamine C, werkt als antioxidant
TOCOPHEROL: ook wel vitamine E, werkt ook als antioxidant
CALCIUM SULFAAT: een natuurlijk zout, werkt als verstevigingsmiddel.
KALIUM EN NATRIUM DIFOSATEN: zouten uit fosfaten.
Commercieel gewonnen uit carbonaten van de verschillende zouten en fosforzuur.
Deze stabilisator ligt nogal onder vuur, het zou bij te hoge concentraties diverse bijwerkingen kunnen geven, met name in ons spijsverteringsstelsel.
De acceptabele dagelijkse inname ligt tot 70 mg / kg lichaamsgewicht.
LAVASEXTRACT: smaakversterker.
IJZEROXIDE:een plantaardige geel/bruine kleurstof.


Dat is een hele lijst en ik heb de linkjes niet bekeken.
Kun je ook in het kort zeggen of het wel of niet een prima worst is om af en toe te eten?
Of houden we dan echt voor de gek en zijn we erg milieu belastend bezig, net als dat we nu doen met de intensieve veehouderijen in NL?